14 Jul

Als alleenstaande vader krijg je credits voor wat bij een alleenstaande moeder als vanzelfsprekend wordt ervaren

krantenartikel met foto

De voordelen van alleenstaand vaderschap

door Daphne van Rossum

„Als alleenstaande man krijg je credits voor elke stap die je zet. Ook voor de dingen die bij een alleenstaande moeder als vanzelfsprekend worden ervaren.” Over zijn belevenissen als single papa schreef schrijver Gijs de Swarte (53) het hilarische boek Dan maak je maar zen.

Gijs de Swarte:
Gijs de Swarte: “”Zo’n blond mannetje voorop de fiets is voor veel vrouwen een teken dat jij geen bindingsangst hebt.””

„Toen mijn zoon Saul drie werd, ben ik gescheiden en door omstandigheden is hij in eerste instantie grotendeels bij mij komen te wonen”, vertelt de charmante krullenbol.

Hoewel het nooit de bedoeling was, had het zeker voordelen om alleenstaand te zijn. „Je wordt al snel als een leuke verantwoordelijke vader gezien. Zo’n blond mannetje voorop de fiets is voor veel vrouwen een teken dat jij geen bindingsangst hebt. Het laat zien dat jij je best doet, dat je gevoel hebt. De meest walgelijke vader is in de ogen van veel vrouwen toch zo’n man die er met de pet naar gooit, die niks met de kinderen doet.”

Te veel geluk

Niet dat Gijs de Swarte het alleenstaande vaderschap propageert. „Je staat natuurlijk niet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand met het idee dat je gaat scheiden. Dat wil niemand, maar als je het doet dan is het verboden om een slechte relatie met je ex te hebben. Scheiden is al zwaar genoeg voor een kind. Als de ouders dan ook nog eens niet door één deur kunnen met elkaar is het voor het kind helemaal een hel. Ik wist zeker, dit ga ik nooit doen. En dan loop jij ineens met je driejarige en weet dat je dat gezin nooit meer aan hem kan geven. Dat is hartverscheurend.””

Zelf is hij na de scheiding door allerlei fases gegaan. „Aan de overkant woonde een gelukkig stel dat het gezellig vond om elke zondag met elkaar te gaan fietsen. Ik haatte die mensen. Heb ze bijna gevraagd of ze het niet meer wilden doen. Zóveel geluk.”

Net als hoofdpersoon Kevin in het boek had Gijs de Swarte ook last van de crisis en geen cent meer te makken. Dat maakte alles er niet beter op. Uiteindelijk vindt hij in het spirituele circuit een oplossing voor zijn problemen. „Ik zat op de fiets naar Marken na te denken over een boek van Eckhard Tolle, dat ging over de kracht van het nu en dacht ’dat is het’. Het verleden sleep je mee, er zit veel geluk in maar als je gedachten daarover ellendig zijn dan heb je ze niet meer nodig. In de toekomst is alles onzeker, behalve het feit dat je dood gaat. Aan allebei kun je niks meer doen. Daarom ben ik in het nu gaan leven, sindsdien voel ik me veel beter.”

Bij zijn vrienden van de voetbalclub hoeft hij met dit soort verhalen niet aan te komen. „Dan zeggen ze ’houd je mond en ga bier halen’, maar ze hebben wel erg gelachen om het boek.”

En hebben zijn avonturen als knappe alleenstaande vader nog geleid tot wat bestendigs? „Ik heb mijn huidige vriendin ontmoet op het schoolplein. Dat is toch net een na de pauze, deel twee, waarin de hoofdrolspelers zelf volwassen zijn geworden. Zij was ook single. Ik heb haar voorgesteld dat onze zoontjes eens samen konden spelen.”

 

Dan Maak Je Maar Zen